Lovasterápia

Megnyugvás és gyógyulás a lovas terápia segítségével

A ló különleges hatással van az emberekre, gyerekre és felnőttre egyaránt. A lovasterápiát sikerrel alkalmazzák gerincferdülés és a tartás javítás esetén prevenciós és gyógyító céllal, valamint hiperaktív vagy a szocializációs zavarokkal küzdő fiatalok körében is. A lóval és annak mozgásával történő fejlesztés és gyógyítás 30-40 éves múltra tekint vissza, sikeresen alkalmazzák német és angol területeken.

A lovas terápia a ló személyiségére és annak mozgására alapuló komplex mozgásos terápia.

A lovasterápia a ló, a lovaglás és a lóval való foglalkozás hatásait használja fel a terápia, a fejlesztés, a nevelés, a habilitáció és a rehabilitáció színterein, orvosi-, pedagógiai javaslatra, képzett lovasterapeuta szakember vezetésével.

Hatásai

A terápiás lovaglás során jelentős fizikai-, pszichológiai-, szociális hatások érik a lovast. A terápia hatása érződik a nevelés-oktatás területén, fejlődnek a gyermek képességei. A gyógypedagógiai lovaglás a komplex fejlesztést szolgálja, nem terápiás környezetben, hanem a szabad levegőn, játékos formában, indirekt módon.

Fizikai hatások A lépésben járó ló mozgása, mely szinte teljesen azonos az emberi járással, áttevődik a hátán ülő lovasra. A ló mozgására ráhangolódva a gerinc tartásáért felelős összes izmot fiziológia tréningnek tehetjük ki. A ló mozgása átterjed a belső fülben lévő egyensúlyszervre, melynek kiterjedt kapcsolatrendszere van az idegrendszer más területeivel. Ily módon ennek ingerlésével olyan érési folyamatokat indíthatunk el (szenzoros integráció), amelyek kihatnak az érzékszervek, a beszéd, az egyensúly, a koordináció, a figyelem, stb. fejlődésére is. A ló testmelege a görcsös izmokat lazítja.

Egyensúly javítása – Ahogy a ló mozog, a lovas folyamatosan “kibillen” egyensúlyából, s ennek következtében a lovas izmainak meg kell feszülniük, majd el kell lazulniuk az egyensúly visszanyerése érdekében. A gyakorlatok olyan izmokat is megmozgatnak, melyek a hagyományos fizikai terápia “számára” elérhetetlenek. A ló háromdimenziós ritmikus mozgása hasonlít az emberi mozgásra járás közben. A lovon való elhelyezés, elhelyezkedés változtatásával különböző izmokat tudunk “munkára bírni”. A ló megállítása és elindítása, járásmódjainak és haladási irányának változtatása még inkább jótékony hatással van a lovasa szervezetére.

Megerősödő izmok – Az izmok a megnövelt terhelés hatására egyre inkább megerősödnek. A lovaglás örömteli tevékenység, melynek eredményeként a lovas tűrőképessége és motiválhatósága megváltozik.

Koordináció, gyorsabb reflexek, átgondolt cselekedetek – A lovaglás nagyobb koordinációt követel meg a lovastól annak érdekében, hogy a ló is megértse a lovas kívánalmait. A ló minden jelzésre azonnal reagál, így könnyen felismerhetjük, hogy mikor alkalmazunk helyes “segítségeket”. A ló befolyásolását elősegítő mozdulatok ismétlése, a ló irányítása gyorsítja a reflexeket, s javítja a cselekvések megtervezésének folyamatát.

Görcsös izmok feloldása és a rendellenes mozgások csökkentése – A lovon való ülés a combizmok ellazulását és megnyúlását is “megköveteli”. A combizmokat a lóra szállás előtt el kell lazítani. Egyes esetekben előfordulhat az is, hogy a terápiás foglalkozásokat egy “keskenyebb”, majd a későbbiek folyamán egyre “szélesebb” lovon végzik el. Amennyiben sikerült a görcsösséget mérsékelni, feloldani és az elvégezhető feladatok sorát is kibővíteni, következő lépésként megpróbálhatjuk az abnormális mozgások megszüntetését. A lovaglás alatt alkalmazott relaxációs technikák szintén hasznunkra válhatnak.

Légzés és keringés javítása – Annak ellenére, hogy a lovaglást alapvetően nem tekintik igazi “testgyakorlatnak”, az ügetés és a vágta mégis jó hatással van a keringési rendszer javítására.

Jobb étvágy, hatékonyabb emésztés – Mint minden testmozgás, a lovaglás is fokozza az éhségérzetet (étvágyat gerjeszt), elősegíti az emésztést.

Szenzoros integráció – A lovaglás során a lovas külső környezeti ingerekre való reakciója is javítható: a szaglással, tapintással, hallással szerezhető érzékek az érintés, illetve a környezeti “hatások” segítségével. Az egyensúlyi helyzet a ló járásmódjának, illetve a mozgás irányának változtatásával. A látás a ló irányításával befolyásolható.

A pszichológiai hatások A ló hátán ülve kitágul a világ. A lovas magasabb szemszögből figyelheti környezetét, és alatta az a hatalmas, erős állat, mely szót fogad, irányítható, meleg, reagál az őt érő hatásokra, ezek mind-mind hatalmas élmények, önbizalmat, sikerélményt biztosítanak. A ló ritmikus járása lazító.

Önbizalom javulása – a lovas önbizalma a lovaglási, cselekvési képességek tanulásával folyamatosan növelhető. A lovaglás növeli az érdeklődést a külvilág iránt (mi történik a lovas körül), s így lehetőség nyílik a világ lóhátról történő “felfedezésére”, ezáltal a gyermek nyitottabbá válik a világ felé is, hiszen a lovaglás izgalma és a gyakorlatok befolyásolják a lovast és felbátorítják, hogy megossza élményeit másokkal is.

Kockázatvállalás, felelősségérzet – A lovaglás nem veszélytelen sport. A lovas a tanulás során megismeri a félelmet, a kockázatot, ugyanúgy, ahogy megpróbál új ismereteket szerezni, vagy esetleg más pozíciókat is kipróbálni a lovon.

Nagyobb türelem – A lovasnak meg kell tanulnia türelmesnek lenni, mialatt megpróbálja befolyásolni a lovat, hiszen a ló is saját gondolatvilággal rendelkezik. A türelem eredménye egy összehangolt munka ló és lovas között. A lovaglási “alapelvek” átismétlése szintén segítségünkre lehetnek abban, hogy türelmesebbek legyünk.

Érzelmek kontrollálása, önfegyelem – A lovas gyorsan megtanulja, hogy egy “rendezetlen”, kontroláltalan lovas “rendezetlen” lovat is jelent. A kiabálás, a sírás és az érzelmi kitörések “felzaklatják” a lovat, melynek következtében a ló félelemmel érezhet lovasa iránt. A lovas megtanulja érzelmeit kontrollálni, majd később helyesen is fejezi ki őket.

Koncentráció javulása – A lovas egyre inkább kontroll alatt érzi saját világát úgy, ahogy befolyást gyakorol egy élőlényre. Lovaglás teljes ideje alatt nagyon komoly koncentráció szükséges az egyidőben végrehjtandó feladatok miatt, hiszen egyszerre kell figyelniük és javítaniuk a kezük, lábuk és a gerincük tartását és azok mozgását.

A szociális hatások A ló körüli teendők felelősségteljes feladatok. A ló nagysága, ereje tiszteletet parancsoló, a szabályok betartását magától értetődővé teszi. A ló azonnali visszajelzést ad egy viselkedés, egy tett helyességéről, segít a szabályok megtanulásában.

Barátság – Igaz, a lovaglás önállóan végzett tevékenység is lehet, de a lovasok általában mégis kisebb csoportokba szerveződnek. A lovasok megosztják egymás közt a lovak iránt érzett szeretetüket, lovaglások során szerzett tapasztalataikat, s ez megfelelő alapja a barátságnak.

Tisztelet és szeretet az állatok iránt – A lovak nagy figyelmet és törődést igényelnek. A lovasokban először érdeklődés alakul ki a lovak iránt, ami a későbbiekben törődéssé alakul át. Ennek megfelelően a legelső dolog mindig a lovak szükségleteinek kielégítése lesz.

Boldogság és öröm – Semmi kétség, a lovaglás egy örömteli sport. A lovasok mindig izgalommal és örömmel érkeznek meg a lovardába.

© 2021 Káli Lovarda. 8254 Kővágóörs, Kossuth Lajos u. 61. Minden jog fenntartva.